Friday, July 23, 2010

.Selagi kau tidak bahagia dgn kebahagiaan org lain.


Selagi kau tidak bahagia dengan kebahagiaan orang lain.Itu petanda kau sendiri tidak bahagia. Kau mesti bahagia melihat “musuh-musuh”mu bahagia. Walaupun pernah disakiti sekali, kau akan disakiti berkali-kali jika terus mengenang perbuatan mereka. Dan paling derita, jika kau merasakan mereka sedang membina istana kebahagiaan di atas tapak kedukaanmu! Semoga kau fahami isi hatiku..

Wahai diri, ingatlah, segala gerak dan laku makhluk adalah dengan izin Allah jua. Jika datang orang “menghadiahkan” air mata, Allah sedang mendidikmu tentang sifat sabar. Jangan dilihat manusia yang menjadi “sebab”, lihat dengan mata hati yang Allah jua yang menjadi “musabbabil asbab”. Jika kau di sakiti oleh dia, DIA sedang mengajarmu erti redha. Kita bukan malaikat untuk terus pasrah tanpa terusik oleh calar dan cakar insan. Namun, ada ketika-ketika yang sangat kritikal untuk kita bertahan dan katakan..Tidak ada keadilan yang mutlak di dunia ini!

Mungkin sahaja “penjahat” yang pandai bermuka-muka akan terus dijulang sebagai wira. Dan hamba sejati yang mempunyai “hati emas”, akan terus dilenyak sebagai tawanan di penjara hiba dan cela. Bahagialah dengan kebahagiaan orang lain. Terimalah hakikat yang kita bukan Tuhan yang mencatur rezeki dan nikmat untuk hamba-hambaNya. Jangan kau tanyakan mengapa dia yang dilebihkan, aku dikurangkan? Mengapa dia yang licik dengan gelecek segala strategik dimenangkan sedang aku yang bersenjatakan kebenaran dan kesederhanaan selalu dikalahkan?

Di sini tidak lama. Di SANA jua tempat berehat segala penat. Keyakinan terhadap hari akhirat, akan menyebabkan kita kuat menghadapi tipuan dunia. Keimanan kepada Tuhan akan menimbulkan rasa sabar menghadapi karenah insan..

p/s : Bersyukurlah dgn kebahagiaan yg kita nikmati..Sedarilah ia 1 nikmat yg hakiki dan bukan abadi Tiada niat untuk mencaci tapi berfikirlah wahai insan bahawa ia satu nasihat yg sangat bererti .